SWAS 28 november 2019

LPT Gouda en LPT Rijnlanden organiseerden samen de SWAS-bijeenkomst op donderdag 28 november 2019 in Alphen aan de Rijn.

Thema van de bijeenkomst was Sterk Techniekonderwijs waarbij Arjan van der Hoorn inzoomt op de plannen en activiteiten die (in zes regio’s waarin mboRijnland participeert) de komende jaren worden uitgevoerd. Dit is geëvalueerd met het cijfer 8,4 door de deelnemers.

Human Capital Agenda

Door Klaske Sinnema, regioaccountmanager Onderwijs en arbeidsmarkt (geëvalueerd met het cijfer 7,9)

Menselijke kennis en kunde, het Human Capital, is een kritieke succesfactor voor de (economische) groei van de negen topsectoren. Er zijn veel talentvolle werknemers nodig. Om dit menselijke kapitaal te behouden en te vergroten, stelt elke topsector zijn Human Capital Agenda (HCA) op gericht op de ontwikkeling en aantrekking van talentvolle werknemers. Klaske gaat de diepte in over de rol van de overheid en de invloed van de HCA op de arbeidsmarkt in de Metaal, Elektro- en Installatietechniek. 

Voor meer informatie mail naar KSinnema@AlphenaandenRijn.nl of kijk op de website https://www.topsectoren.nl/human-capital

Meedenken dossier Metaalbewerken

Door Marie-Claire van Doremalen, Koninklijke Metaalunie
(Geëvalueerd met het cijfer 8,0).

U wordt uitgenodigd om mee te denken met het dossier ‘Metaalbewerken’. Welke kennis en kunde is hiervan van belang? Hoe ontwikkelen wij het dossier zodat we de komende jaren hiermee vooruit kunnen? Hierbij is het verbreden van het onderwijs en het gepersonaliseerd leren essentieel.

Voor meer informatie stuur een berichtje naar Marie-Claire van Doremalen doremalen@metaalunie.nl

Ervaar slimme technologie 

Door Wilfred Bal, docent Smart Technology van mboRijnland en studenten
(geëvalueerd met het cijfer 8,2)

Tijdens deze workshop ervaarden de deelnemers de wondere wereld van de slimme technologie. Samen met studenten gingen zij aan de slag met een object dat reageert op zijn omgeving. Dit is een voorbeeld van één van de activiteiten die mboRijnland inzet binnen Sterk Techniekonderwijs. Hier ziet u trends als duurzame energie, robotica en domotica terug in het onderwijsprogramma.

Hybride instructeurs en -docenten

Door Rian van Noord, projectleider Hybride docenten Zuid-Holland (geëvalueerd met het cijfer 8,1)

Hoe brengt u praktijkkennis in het onderwijs, helpt u het tekort aan techniekdocenten terug te dringen én ontwikkelt u ook uw persoonlijke talenten? Door deel te nemen aan het scholingstraject ‘Docenten- en Instructeurspool Technische Branches Zuid-Holland’. U gaat leerlingen inspireren en zorgt persoonlijk voor meer in- en doorstroom van goed opgeleide nieuwe vakmensen in de branche. Nieuwsgierig hoe dit traject eruitziet? Bekijk hieronder de presentatie van deze middag of neem contact op met Rian van Noord RianvanNoord@live.nl

Gaat u concreet iets doen met de informatie die u heeft gekregen?
Alle deelnemers geven een ja aan.
Zou u de bijeenkomst aanbevelen bij andere collega-bedrijven/collga’s?
Alle deelnemers geven een ja aan.
Tips/ideeën/suggesties:
Les door leerlingen slimme technologie was geweldig!
Voor een volgende SWAS-bijeenkomst zou het interessant zijn om dit thema te bespreken:
Instroom doorstroom mbo 3 en 4