Rijnlanden 7 december 2017

Donderdag 7 december 2017 was het thema Duurzaamheid van SWAS Rijnlanden. Op de bijeenkomst waren mbo-studenen en bedrijven uit de installatie-, elektro- en metaalbranche aanwezig. Het was een geslaagde middag. Het onderwijs en het bedrijfsleven versterken elkaar zo om de energietransitie goed vorm te geven.

Installatiebedrijf Freek van Os uit de omgeving Leiden zegt daarover: “Wij als installateur zitten te springen om goed opgeleide mensen. We zien het vak veranderen. Hingen we vroeger een cv ketel op, tegenwoordig plaatsen we warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers en alles met slimme regelingen aangesloten op het internet.  Ander werk vraagt om een andere monteur, slimme handjes hebben we nodig. Sleutelen en met je hoofd bezig zijn. Een stoer beroep, belangrijker dan een advocaat en bovendien draag je bij aan schonere toekomst. Ons vak verandert voortdurend, op het moment dat je van school komt is veel kennis al verouderd. Daarom is werken en leren zo een mooie combinatie, je staat middenin het vak.”

filmpje

Zowel ondernemers, docenten als studenten volgden één van de volgende workshops:

Workshop 1: Ruimte voor Energie

In de workshop ‘Ruimte voor Energie’ gaat u zelf aan de slag om de energietransitie vorm te geven in deze regio. Dit gebeurt door letterlijk de ruimte te vinden, op de kaart, voor het duurzaam opwekken van energie. We denken in deze workshop na over technische oplossingen in een gebouw en over wind- en zonne-energie. Hierdoor ontdekken en discussiëren we over welke haken en ogen er aan bepaalde keuzes zitten.

Workshop 2: Warmtetransitie

De gemeente Leiden heeft een doelstelling om alle woningen van aardgas af te halen. Via een speciaal hiervoor ontwikkelde tool, namelijk de ‘Warmtekansenkaart’, kan gekeken worden welke wijken eerst aan bod komen en welke alternatieven voor aardgas het meest lonen. Deze ‘Warmtekansenkaart’ is het startpunt van het gesprek waaruit gemeente, netbeheerders, bewoners en bedrijven hun keuzes maken. In deze workshop bent u bewoner of bedrijf en gaat u kijken welke keuze het best gemaakt kunnen worden.

Workshop 3: Circulair ondernemerschap in de metaalketen

De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. In samenwerking met een groot ingenieursbureau maakt u kennis met de circulaire economie, in het bijzonder circulair ondernemerschap in de metaalketen. De workshops helpt u als bedrijf of ontwerper op weg om samen nieuwe kansen te ontdekken en circulaire business in gang te zetten.

Workshop 4: Van oud naar duurzaam

In deze workshop gaan we aan de slag met de bestaande woning. We zoeken naar bouwtechnische en installatietechnische oplossingen om de woning van het gas los te koppelen. Wist u dat we in Nederland 3.934.000 woningen hebben die ouder zijn dan 40 jaar en deze moeten allemaal worden aangepakt. Dus komende 20 jaar moeten we elke dag 1000 woningen renoveren. Praat en denk mee over deze geweldige uitdaging.